Nejen při požáru bytu či garáže je nutné chránit hasiče před otravou zplodinami hoření, které vznikají zpravidla nedokonalým hořením, hořením plastů, nebezpečných látek, kabelů a podobně. S tímto nebezpečím se můžeme potkat u každého typu požárů.

V současné době je nutnost ochrany hasiče před toxickými zplodinami hoření prioritní záležitost. Jako ochranný prostředek pro hasiče se převážně používají vzduchové dýchací přístroje. Každý dobrovolný hasič, který využívá dýchací přístroj, musí nejprve absolvovat odborný kurz.

Cílem kurzu je připravit absolventa pro používání izolačního dýchacího přístroje po teoretické stránce, tak i po praktické. Členové absolvují kurz v rozsahu 16 hodin, ve kterém se členové seznámí teorií a předpisy, s dýchací technikou, použitím DT při zásahu včetně sestavení přístroje, kontrolu před použitím a nasazení přístroje a následně projdou praktickým výcvikem, který zahrnuje výcvik v nezakouřeném prostoru bez zátěže a se zátěží a výcvik v prostředí bez viditelnosti zaměřeným na orientaci v daném prostoru.

V naší jednotce je již 9 členů nositelem dýchací techniky a tento měsíc nám přibyli další dva členové, kteří absolvovali kurz.

Následující fotografie byly pořízeny pomocí termokamery během praktického výcviku.